Doplněk stravy

Úvod

Voda jako důležitá součást lidského těla

Vitaminy a minerály přítomné ve stravě

Vliv jídla na dobrou náladu a odolnost seniorů

Energeticky přimeřená strava s vysokým obsahem bílkovin

Vliv živin na chuť k jídlu

Starší lidé potýkající se s nedostatkem chuti k jídlu konzumují jídla příliš málo, proto poskytují tělu malé množství důležitých živin, které hrají v organismu důležitou roli. Správná výživa významně ovlivňuje kvalitu života seniorů a určuje jejich blahobyt.

Voda jako důležitá součást lidského těla

Voda je jednou z nejdůležitejších složek lidského těla. Tělo dospělého člověka je až z 60% tvořeno vodou. Voda poskytuje vhodné prostředí pro metabolické procesy, je stavební složkou a podílí se na transportu živin. Hraje také důležitou roli při udržování optimální tělesné teploty. Je nezbytné udržovat normální životní procesy, jako je trávení potravy a vstřebávání živin, vylučování metabolických látek a toxinů nebo metabolismus elektrolytů vody a metabolismus kyselin a zásad.

Obsah vody v těle s věkem klesá. Tělo nemůže uložit její větší množství, proto je nutné ji denně doplňovat stravou a tekutinami. Zdrojem vody ve stravě jsou různé druhy nápojů, také mléko a mléčné výrobky nebo zelenina a ovoce. Zajištění optimálního množství tekutin přispívá ke správnému fungování těla, udržuje odpovídající úroveň fyzické kondice, koncentrace, tělesné teploty i chuti k jídlu.

Je třeba si uvědomit, že starší lidé často podceňují pocit žízně nebo ho vůbec nemají. Je to způsobeno sníženou aktivitou mozku a sníženou citlivostí v gastrointestinálním traktu, který je zodpovědný za poskytování informací o objemu spotřebované tekutiny a přenos informací do mozku. To znamená, že senioři často zapomínají na optimální míru hydratace, což může vést ke zhoršení zdravotního stavu. Proto byste se měli zajímat o množství tekutin, které vypijete, pravidelně starším lidem podávat tekutiny a kontrolovat míru jejich hydratace.

Vitaminy a minerály přítomné ve stravě

Je třeba vědět, že po 65. roce věku je energetický výdaj výrazně nižší než u mladých lidí. Je to způsobeno nezvratným procesem stárnutí a snížením fyzické zdatnosti seniorů. Rovněž zpomaluje bazální metabolismus.

Současně s poklesem potřeby kalorií se však navyšuje potřeba minerálů a vitaminů, jako je vápník, kyselina listová, omega-3 mastné kyseliny, vitamin B6, vitamin B12 a vitamin D. Tyto látky plní v těle řadu důležitých funkcí.

Strava seniorů by měla být zvláště pestrá. Minerály a vitaminy nejsou nositeli energie, ale hrají v lidském těle řadu důležitých rolí a jsou nezbytné pro jeho normální fungování. Proto je obzvláště zdůrazněna úloha správného výběru složek výživy seniorů. Pestrá a bohatá strava významně ovlivňuje zdraví seniorů a může přispět ke zlepšení pohodlí každodenního života. Bohužel to není vždy možné kvůli mnoha faktorům, například ekonomickým, takže stojí za to pamatovat na správné doplňky, které pomohou pokrýt potřebu vitaminů u lidí starších 65 let.

Vliv jídla na dobrou náladu a odolnost seniorů

Správná činnost imunitního systému je dána přítomností určitých látek, především vitaminů a minerálů, které získáváme ze stravy. Patří mezi ně vitamin D, foláty, vitamin B12. Přiměřené množství těchto složek pomáhá ke snížení únavy a vyčerpání (vitamin B 12) a také k udržování normálního energetického metabolismu (foláty). Pozitivní nálada a vitalita přispívají k pravidelnému nákupu potravin a přípravě jídel. Správně vyvážená strava bohatá na výživné látky spolu se zachováním estetického vzhledu pokrmů přináší potěšení z konzumace. Nutriční stav také přímo i nepřímo souvisí s řádným fungováním imunitního systému. Správné množství živin ovlivňuje zachování normálních tělesných funkcí.

Energeticky přimeřená strava s vysokým obsahem bílkovin

v každém organismu dochází k fyziologickým změnám, které jsou důsledkem přirozeného procesu stárnutí. Je proto důležité, aby starší lidé konzumovali správné množství jídla a tekutin. Potraviny dodávané do těla se promítají do množství energie a bílkovin nezbytných k udržení optimální tělesné hmotnosti a k provádění základních činností, jako je oblékání, přemísťování se nebo příprava jídel. Správně vyvážená strava také ovlivňuje stav vlasů, nehtů a podporuje koncentraci a paměť.

Správně vyvážená strava bohatá na energii, bílkoviny a minerály přispívá k udržení fyzické zdatnosti, a tím i k udržení kvality života na přirozené úrovni. Bílkoviny obsažené ve stravě pomáhají udržovat svalstvo v optimální formě. Pestrá strava bohatá na minerály podporuje správné fungování vnitřních orgánů, snižuje riziko mechanického poškození a pomáhá udržovat přiměřenou tělesnou teplotu.

Denní aktivity starších lidí vyžadují přiměřenou stravu, která ovlivňuje základní kognitivní funkce. Zdravá strava s vysokou výživovou hodnotou může přispět k prodloužení délky života seniorů a ovlivnit jeho kvalitu.