Doplněk stravy
Jedním z faktorů ovlivňujících oslabení chuti k jídlu u seniorů jsou fyziologické změny, k nimž dochází na úrovni gastrointestinálního traktu ve spojitosti se stárnutím těla. Snížení sekrece žaludečních šťáv a úbytek svalové hmoty způsobuje zpomalení trávicích procesů, což znamená, že potrava zůstává déle v žaludku a poté i ve střevech. To vše vede k pocitu plnosti a nepohodlí, což opět snižuje chuť k jídlu. Správná strava a péče o estetickou stránku servírovaných pokrmů podporují pravidelnou konzumaci. Vyplatí se podporovat tyto návyky přidáváním různých druhů bylin do jídel, které mají pozitivní vliv na trávicí trakt. Obvykle se vyznačují obsahem hořkých složek a mají specifické a silné aroma. Zvyšují sekreci slin, žaludečních šťáv a často i žluči, díky čemuž je proces trávení efektivnější. Obsahují látky podporující střevní bakteriální mikroflóru. Pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu.
Patří sem zejména byliny jako čekanka (extrakt z jejího kořene), která obsahuje látky zvyšující sekreci trávicích šťáv a má pozitivní vliv na peristaltiku střev, dále máta peprná podporující trávení a správné fungování trávicí soustavy, výtažky z fenyklu, jež podporují vylučování přebytečných plynů, nebo výtažek z anýzu, který podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravá střeva.
Seznam rostlin, které povzbuzují chuť k jídlu a zlepšují trávení, je dlouhý. Při přípravě stravy pro seniory byste také neměli zapomenout na byliny jako bazalka, kmín, řebříček, ostropestřec mariánský, kořen anděliky, pelyněk, křen, česnek, artyčoky, koriandr, fenykl, meduňka, pampeliška, tymián a saturejka. Tyto byliny mohou být zahrnuty do stravy v různých formách. Starší člověk je může užívat ve formě infuzí, odvarů nebo v podobě doplňků stravy. Dobrým řešením je také použití bylin jako koření přidaného do jídla. Přítomnost fenyklu, tymiánu, oregana, bazalky či rozmarýnu zvýší chuťovou hodnotu podávaných pokrmů a může tak povzbudit seniory ke konzumaci.
Měli byste však být opatrní a řídit se pokyny lékaře nebo dietologa, jelikož některé byliny nadměrně stimulují sekreci trávicích šťáv a enzymů. Senioři, kteří denně užívají léky, by se měli před užitím bylinných přípravků poradit o potenciálních interakcích se svým ošetřujícím lékařem.
Role stravování je při zachovávání zdraví a celkové pohody velmi důležitá. Chcete-li zlepšit chuť k jídlu a poskytnout tělu všechny potřebné živiny, měli byste se držet následujících pravidel:
Způsob přípravy jídla pro starší osoby závisí především na jejich zdravotním stavu.
Obecná doporučení jasně uvádějí, že jako metoda tepelného zpracování ve stravě seniorů je nejvhodnější vaření ve vodě a v páře nebo dušení bez smažení. Pečení bez tuku je také obvykle povoleno. Vyhýbat by se mělo smaženým jídlům. Důležitá je rovněž konzistence jídla. Vláknitá nebo tekutá strava se doporučuje pouze při zdravotních komplikacích, například při problémech s polykáním nebo s chrupem. Ve většině případů stojí za to podávat jídlo dostatečně tepelně zpracované a vyhnout se tvrdým ingrediencím, jako jsou ořechy nebo kořenová zelenina. Ořechy mohou být podávány mleté jako doplněk k jídlu samotnému. Tvrdá zelenina může být zase uvařena či podávána ve formě džusu, popřípadě salátu. Je dobré se vyhnout pokrmům s nevýraznou chutí. Použití vhodného koření, jako je kopr, rozmarýn, tymián, bazalka, česnek, kmín nebo zázvor, dodá pokrmu příjemnou chuť. Ve snaze o zlepšení chuti k jídlu u starších osob by měla být věnována pozornost způsobu podávání jídel. Jídla by měla být složena z pestrobarevných ingrediencí, a pokud to zdravotní stav umožňuje, tak i s různou konzistencí.
Starší lidé často čelí problému nedostatečné chuti k jídlu. Vzhledem k jejich zvláštním nutričním potřebám je třeba podniknout kroky, které mohou pomoci stimulovat chuť k jídlu a snížit riziko rozvoje podvýživy. Zde je několik pravidel sestavování stravy pro seniory:
Respektování těchto jednoduchých pravidel vám umožní zvýšit příjem potravy a navodit potěšení z konzumace servírovaného jídla. Z dlouhodobého hlediska to také pomáhá předcházet podvýživě a jejím důsledkům.
Správně sestavenou stravu je možné považovat za faktor vedoucí k dlouhověkosti a zlepšené kvality života. Toto platí zejména pro starší lidi, kteří zažívají fyziologické změny spojené s přirozenými procesy stárnutí těla a u nichž je větší pravděpodobnost rozvinutí neinfekčních chronických onemocnění. Pokud jde o výživu seniorů, je třeba mít na paměti, že se jedná o heterogenní skupinu obyvatel, v rámci které je obtížné formulovat univerzální zásady zdravého stravování. Je to způsobeno rozdíly ve zdravotním stavu, socioekonomickou situací nebo zakořeněnými návyky. Není pochyb o tom, že se potřeba jednotlivých živin mění s věkem. Poskytování správného množství kalorií, vitaminů, minerálů, antioxidantů a také hydratace je nezbytné k udržení správné výživy, a tím i ke zlepšení zdraví a kvality života. Strava pro seniory musí splňovat několik kritérií:
Omezení příjmu soli a nasycených mastných kyselin v produktech, jako je máslo, tučná masa a plnotučné mléčné výrobky, je zdůrazňováno jako jeden z nejdůležitějších prvků v prevenci hypertenze a aterosklerózy. Pro dodání správného množství všech živin seniorům je důležité připravovat vhodná, chutná jídla a pokrmy atraktivně servírovat.